Przenieśmy się do Włoch…

Lubicie kawę? 

Jeśli tak, posmakujmy jej razem!

Dzięki uprzejmości Domu Wydawniczego Rebis aż trzy osoby będą mogły niedługo postawić Pierwszą kawę o poranku na swojej półce. 

Jednak żeby móc to zrobić, należy najpierw zgłosić się i wykonać krótkie i  jednocześnie proste zadanie konkursowe.  

Krok pierwszy

Stwórz przepis na idealną kawę, którą możemy wypić na dobry początek dnia. 

Krok drugi

Podaj swój adres e-mail, byśmy mogli skontaktować się z Tobą po zakończeniu konkursu i poinformować Cię, że zostałeś/aś szczęśliwym/ą zwycięzcą/zwyciężczynią konkursu.

Konkurs rozpoczyna się dziś o 14:00, a zakończy się 7 sierpnia o 23:59. 

Wszystkim uczestnikom życzymy powodzenia i trzymamy kciuki! 

Do dzieła!

Fundatorem nagród konkursowych jest

 Dziękujemy!

Leave a comment



Zakochana Księżniczka

7 lat ago

Zgłaszam się! :3
e mail : zakochanawtresci@gmail.com
Przepis na idealną kawe:
1,5 łyżeczki kawy
1 łyżeczka szczęścia
1 łyżeczka optymizmu na dobry początek dnia
0.5 łyżeczki miłości
1,5 łyżeczki cukru
1/4 szklaneczki mleka do smaku
Wrzuć wszystkie składniki do swojej ulubionej szklanki, zalej ciepłą wodą i wlej mleko wstrząśnij, mieszaj, składniki muszą być jednością.
Kiedy wymieszasz kawę i resztę składników, na górę nałóż furę bitej śmietany i posyp ją cynamonem. Włóż rurkę i pij! : )

redakcja

7 lat ago

Brzmi smacznie! Dziękujemy za zgłoszenie 🙂

wiktoriamakowska

7 lat ago

E-mail: wika.makowska@wp.pl

Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 kulki lodów śmietankowych
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki wody
1 łyżka gorzkiego kakao
Do wysokiego naczynia wsyp kawę, wlej 1/4 szklanki przegotowanej, mocno schłodzonej wody, wsyp cukier i miksuj od 2 do 3 minut. Całość przelej do innej, wysokiej najlepiej szklanki, wrzuć do środka lody i uzupełnij resztę zimną wodą. Na wierzchu możesz posypać szczyptą kakao.

P.S. Robię tę kawę dla swojej rodziny już od dłuższego czasu, jeszcze nigdy się nie skarżyli. Staram się jak mogę, by wszystko było idealne, a moje chęci zazwyczaj są wynagradzane w przeróżny sposób. Sam uśmiech na twarzy bliskich daje przeogromną satysfakcję! 🙂
Przy stworzeniu idealnej kawy potrzebna jest również miłość, szczęście, zaangażowanie i pasja. Pamiętaj, że wszystko, co przyrządzasz przy użyciu pozytywnych emocji smakuje jeszcze lepiej niż powinno. Jeśli masz pomysł i ochotę dorzucić jakieś inne, niepodane w przepisie składniki, zrób to! Najważniejsze jest to, byś był przy tym szczęśliwy ♥ SMACZNEGO!

redakcja

7 lat ago

Dzięki, Wika, za świetną propozycję! 🙂

Paula Korobejko

7 lat ago

Dopisuje sie do smacznego konkursu ! 🙂

Mam dwa niezawodne przepisy, które ściągają do mnie spragnione kawy – koleżanki (nawet te z zasady nie pijące kawy się łamią) 😉

1. Zaparzyć mocną kawę, najlepiej w kawiarce. Ukręcić bardzo słodki kogel mogel (1,5 zółtka na osobę). DO filiżanki wlać gorzką kawę (do ok 1,5 cm od krawędzi filiżanki), na wierzch wylać kogel mogel. NIE MIESZAĆ!! Pije się tak, żeby było trochę żółtek i trochę kawy. Kontrast gorzko/słodko super!

2. Zaparzyć kawkę z cynamonem. Do przezroczystej filiżanki wlać kawę, uzupełnić dobrze ubitym mlekiem UHT 3%, posypać po wierzchu cynamonem.

Mleko ubijam w specjalnym kubku metalowym. Ma ono pokrywkę z ruchomym gęstym sitkiem – już po kilku ruchach mleko UHT nabiera konsystencji bitej śmietany (autentycznie). Warunek jest tylko taki, że mleko i kubel muszą być dobrze schłodzone, a samo mleko tłuste.

Pozdrawiam i udanego weekendu ! 🙂
email : p.korobejko@gmail.com

redakcja

7 lat ago

Zapowiada się naprawdę ciekawy weekend ze smaczną kawką! Dziękujemy za zgłoszenie 🙂

Anastazja B.

7 lat ago

Zgłaszam się!
email: anastazja166@gmail.com

Wakacyjna mocha! 🙂
Pomarańcza
Pięć małych filiżaneczek mocnej kawy (można mniej, zależy od upodobań)
Pół filiżanki: niesłodzonego kakao, brązowego cukru, śmietany kremówki (jaką chcemy, też zależy od upodobań )
Pół bądź ćwiartka łyżeczki mielonego cynamonu.

Obrać pomarańczę obieraczką do warzyw, najlepiej w skórkę mieć na potem w cienkich paseczkach (do dekoracji można zostawić z dwie skórki). Wrzucić je do rondla wraz z filiżankami kawy i gotować na ogniu przez około pięć minut. Następnie odcedzić skórki od kawy.
W oddzielnej miseczce wymieszać kakao, brązowy cukier i cynamon. Następnie używając trzepaczki wszystko dodać do kawy, a później dodać do tego śmietankę.
Całość rozlewam do kubków z odrobiną bitej śmietany, posypuję cynamonem a z kubka zwisa jedna skórka pomarańczy 🙂
Pychotka! Proporcje można zmieniać w zależności od tego na ile osób chcemy przygotować ten afrodyzjak 🙂
Żeby lepiej smakowała ta kawka należy dodać do niej:
-dobry humor
-szczyptę szczęścia
-opcjonalnie:
a) ukochaną osobę, rozmarzone spojrzenia gwarantowane!
b) niesamowitą książkę, kawa idealnie będzie pasować…a zasób kolejnych porcji starczy na resztę rozdziałów 😉
c) dobre towarzystwo!

Pozdrawiam serdecznie!

redakcja

7 lat ago

Kawka z pomarańczą – kolejna wspaniała propozycja 🙂 Bardzo dziękujemy za zgłoszenie!

Subskrybuj przez e-mail!

Wprowadź swój adres e-mail, aby zaprenumerować artykuły naszej redakcji i otrzymywać powiadomienia o nowych wpisach przez e-mail.

Join 13 other subscribers

Czytaj pierwszy!

Czytam i recenzuję na CzytamPierwszy.pl

Rekomendacje czytelników

© 2017 Redakcja Essentia