W kuchni z Bażantem – Gotowanie jest super!

fot. Dorota L.-Z.
Nauka gotowania przychodziła mi z lekkością, bo ciekawska natura i wiecznie dopisujący wilczy apetyt zawsze kazały mi zaglądać do gara i zadawać pytania w oczekiwaniu na obiad.
Adam Kozanecki, Gotowanie jest super


Tytuł: Gotowanie jest super
Autor: Adam Kozanecki
Wydawnictwo: Feeria

Książka finalisty programu MasterChef zdecydowanie kusi smakami, opowieściami i zdjęciami. Interesujący podział na rozdziały, który pozwala wybrać to, na co akurat mamy chęć. Każda część rozpoczyna się opisem z kuchennego życia Adama Kozaneckiego. Opowiada o swoich smakach, inspiracjach, naukach pobieranych u mamy i babci. 
fot. Dorota L.-Z.
Przepisy zawarte w książce to połączenie tradycyjnych smaków z rodzinnych Uniejowic z fantazją kreatywnego szefa kuchni. Zaskakuje fuzja prostoty i nowoczesności. Obok smalcu babuni oraz czarnej polewki pojawiają się również przepisy na aromatyczną pastę z awokado czy chrzanową chmurkę bitej śmietany. Są warzywa, owoce, mięsa i ryby. Są domowe wypieki oraz skomplikowane dania na popisowy niedzielny obiad. Różnorodność przepisów pozwala wybrać coś dla każdego. 

fot. Dorota L.-Z.

fot. Dorota L.-Z.

fot. Dorota L.-Z.
Książka jest wydana bardzo estetycznie i przejrzyście. Sympatyczne są hasła, które rozpoczynają kolejne rozdziały. Zresztą tak uroczy kucharz przyciąga grono czytelników nie tylko takich, którzy czują się w kuchni mistrzowsko. Po tę książkę warto sięgnąć nie tylko jako po podręcznik kulinarny. To przede wszystkim opowiadanie przepisami historii życia. Od dzieciństwa i niedzielnych obiadów, poprzez młodzieńcze podglądanie sekretów kuchennych aż do spełniania ambicji w popularnym programie telewizyjnym.
Jedyne, do czego mogę się przyczepić, to skrócone opisy postępowania z produktami. Na pewno będą utrudnieniem dla kulinarnych laików. Ja zdecydowanie lubię opisy typu „krok po kroku”, z mało profesjonalnym, wręcz „łopatologicznym” tłumaczeniem czynności. Jednak mimo wszystko większość przepisów nie jest bardzo skomplikowana. Z pewnością pokuszę się o wypróbowanie kilku z nich!
To wtedy zrozumiałem, że przygotowywanie posiłków jest czymś wyjątkowym i magicznym, a sekretem doskonałego deseru jest zaangażowanie i serce.
Adam Kozanecki, Gotowanie jest super

Leave a comment



Subskrybuj przez e-mail!

Wprowadź swój adres e-mail, aby zaprenumerować artykuły naszej redakcji i otrzymywać powiadomienia o nowych wpisach przez e-mail.

Dołącz do 12 pozostałych subskrybentów

Jesteśmy na:

ekulturalni.pl
lubimyczytac.pl

Rekomendacje czytelników

© 2017 Redakcja Essentia