Marzec 2018 r. w wydawnictwie Feeria

Marzec 2018 r. w wydawnictwie Feeria upłynął pod znakiem premier dwóch tytułów: popularnonaukowej pozycji Mózg. Granica życia i śmierci oraz poradnika Jedz pysznie i nie bój się cholesterolu.

 

 

 

 

 

Tytuł: Mózg. Granica życia i śmierci

Autor: Adrian Owen
Gatunek: literatura popularnonaukowa
Liczba stron: 350
Data premiery: 14 marca 2018 r.

 

 

 

 

 

 

 

Mózg. Granica życia i śmierci zabiera czytelników do tzw. szarej strefy świadomości, stanu pomiędzy pełną świadomością a śmiercią mózgu. Ludzie znajdujący się w tym stanie pośrednim doznali ciężkich uszkodzeń mózgu lub są ofiarami udaru czy chorób zwyrodnieniowych, takich jak choroba Alzheimera. Wielu z nich nie zwraca uwagi na świat zewnętrzny, a ich lekarze uważają, że nie są oni zdolni do myślenia. Ale spora liczba osób doświadcza czegoś innego…

Ostatnimi czasy ukazało się sporo książek dotykających szeroko pojętej tematyki mózgu (np. Mózg się myli!, również wydana przez Feeria Science). Najnowsza propozycja wydawnictwa to jednak pozycja poważniejsza, stanowiąca zapis wieloletnich badań dra Adriana Owena nad „szarą strefą świadomości” osób, których stan uznaje się za wegetatywny, a które potrafią myśleć i uczuć tak samo jak my.

Książki nie czyta się jednak z trudnością. Nie jest wypełniona medycznym żargonem ani napisana fachowym językiem znanym z medycznych artykułów. Dr Owen nie pisze tylko o swoich sukcesach, ale dokumentuje także swoje frustracje i porażki. Dzięki serii prób i błędów oraz rozwojowi technologicznemu Owen wynalazł pionierską technikę używającą maszyn fMRI (funkcjonalne obrazowanie metodą rezonansu magnetycznego) do próby oceny funkcjonowania mózgu.

Podczas czytania tego typu książki nasuwają się myśli, jak ci pacjenci muszą się czuć, będąc uwięzionymi we własnym ciele. Przypomina to starą obawę o bycie pogrzebanymi żywcem…, a to straszna myśl! Badania dra Owena przedstawiają nowe wyznawania natury etycznej i prawnej, i to z ich powodu społeczeństwo będzie musiało odpowiedzieć na bardzo trudne i ważne pytania: co sprawia, że życie jest wartościowe? Jaka jest różnica pomiędzy mózgiem a umysłem? Co to znaczy być świadomym?

 

 

 

 

 

Tytuł: Jedz pysznie i nie bój się cholesterolu

Autor: Magdalena Makarowska
Gatunek: poradnik
Liczba stron: 300
Data premiery: 15 marca 2018 r.

 

 

 

 

 

 

„Cholesterol” to słowo, które budzi wrogość wielu Polaków. Walkę o jego obniżenie podejmują od lat lekarze i specjaliści od żywienia. Nic w tym dziwnego, w końcu jego nadmiar jest jedną z głównym przyczyn chorób układu naczyniowego. Warto jednak pamiętać, że cholesterol sam w sobie ma też pozytywne strony – to istotny składnik błon komórkowych, niezbędny do wytwarzania hormonów nadnerczy i płciowych.

Wielu osobom wydaje się, że jeśli nie jedzą dużo słodyczy, to ten problem ich nie dotyczy. Cholesterol może się jednak skrywać nawet w niewinnych grzeszkach kulinarnych. W walce z nim Magdalena Makarowska proponuje dietę złotego środka. Dla autorki najzdrowsze jest połączenie trzech typów diet: śródziemnomorskiej, niskowęglowodanowej oraz z niskim indeksem glikemicznym. Co bardzo ważne, jest to dieta obfitująca w potrawy łatwe do przyrządzenia, na bazie dostępnych powszechnie produktów.

 

 

Leave a comment



Subskrybuj przez e-mail!

Wprowadź swój adres e-mail, aby zaprenumerować artykuły naszej redakcji i otrzymywać powiadomienia o nowych wpisach przez e-mail.

Jesteśmy na:

ekulturalni.pl
lubimyczytac.pl

Rekomendacje czytelników

© 2017 Redakcja Essentia